KAUSI 2015

Jo vuoden 2014 syksyllä käytiin neuvotteluja Ruotsin veteraanispeedwayyhdistyksen MCHK Rundbanan kanssa mahdollisesta yhteistapaamisesta Suomessa. Ja niin kävikin, että saimme sovituksi yhteisen ajotapahtuman Poriin 27. 6.-15. Koska vastaavaa tapahtumaa ei oltu koskaan järjestetty Suomessa, päätimme järjestää keskuudessamme kenraaliharjoituksen toukokuun 30 päivänä, niinikään Porissa. Porin valintaan vaikutti luonnollisesti sijainti, mahdollisimman lähellä Turkua. Kenraaliharjoitus vietiin läpi lämmittelyllä ja sen jälkeen ajettiin tasaisuuskilpailu. Kaikki sujui hyvin ja saimme palata kotiin hyvin mielin. Juhannuksen jälkeisenä viikonloppuna (27.6.) Yyterin speedwayradalle oli saapunut 17 ennakkoilmoittautunutta kuljettajaa, joista yksi Norjasta, kolme Ruotsista ja loput Suomesta. Tapahtuma toteutettin siten, että pyörien ja varusteiden katsastuksen jälkeen oli vapaata harjoittelua, sitten aika-ajoharjoittelua ja lopuksi varsinainen tasaisuusajo. Aika-ajoharjoittelussa ritsoille tuli kaksi pyörää, ja ajettiin kaksi kierrosta, palattiin ritsoille ja toistettiin ajo. Ajajat varikolle ja uudet kuskit ritsoille. Aika-ajoharjoittelun toissijaisena tarkoituksena oli löytää sopivat parit varsinaista tasaisuuskilpailua varten. Tasaisuuskilpailussa ajettiin kahden kuskin startteja ja kolme kierrosta. Kun kaikki olivat ajaneet yhden erän, ajettiin toinen erä, samat kuskit kehissä. Kilpailun voitti Norjan Bjørn Olav Hagen, toiseksi sijoittui Kaarlo Salonen ja kolmanneksi ajoi Seppo Pitkämäki. Voittajille jaettiin hienot pokaalit, ja loput osallistujat saivat mitalin kaulaansa. Maininnan arvoista on, että yksi ruotsalaisista kuskeista oli nainen, Lénie Ivarsson, joka oli päivän nopein, ja vielä ajoi kuin ammattilainen! Todella vaikuttavaa. 

 

Seuraavana oli vuorossa Haapajärvi, jonne matkattiin 12.7. Paikalle saapui 13 kuskia, joista neljä oli uusia tulokkaita, yksi heistä nainen, Piia Mäkelä. Meillä oli vapaata harjoittelua sekä kahden kierroksen ritsa-startteja. Keli oli aluksi pilvistä ja koleaa, mutta lämpeni pikku hiljaa siedettäviin lukemiin. Nähtiin pari nurinajoa, joista sekä kuski että pyörä onneksi selviytyi hyvin. 

 

Jo viikko myöhemmin ajettiin Varkaudessa, ja ennakkotiedoista poiketen sekä lauantaina että sunnuntaina. Tässä seuraa lyhennelmä Huimapyörä-lehden päätoimittajan Timo Erosen jutusta:Veteraanispeedwayharrastajat kokoontuivat lauantaina 18.7 Varkaudessa huiman muodonmuutoksen kokeneella Varkauden speedwaystadionilla. Aake Mustonen kumppaneineen on pistänyt tuulemaan isolla vaihteella. Rata on uudistettu, kaikkiaan ratoja on kolme, minikuskeille yksi, ja isommille kaksi eri vaihtoehtoa, lyhyempi ja pidempi versio. Samoin alue on saanut uuden huoltorakennuksen. Voi todeta että paikka on mitä parhain speedwayn harrastamiseen.

 

Sitten vierähti viisi viikkoa, ennekuin saatiin seuraava tapaaminen aikaiseksi, Hyvinkäällä 15.8. Paikan päällä odotti hienoinen yllätys, kun radalle oli saapunut vain seitsemän ajajaa, vaikka sää oli mitä parhain. Erääksi syyksi arveltiin samana päivänä järjestetty maaratakisa Kauhajoella, johon osallistui peräti yhdeksän Jappi-Ukkoa!

 

Tapaaminen, jonka piti olla kauden viimeinen, oli Kauhajoella 6.9. Harjoiteltiin, ja ajettiin kahden miehen leikkimielinen kisa Mauri Kuusiston toimiessa mainiona ritsamestarina. Kun kaikki olivat ajaneet yhden erän, homma uusittiin. Nyt oli alkanut sataa ja rata muuttui nopeasti mahdottoman liukkaaksi, eikä ajamisesta tahtonut tulla mitään. Paikalle oli tullut seitsemä kuskia.

 

Koska loppukesä olikin parempi kuin kesä- ja heinäkuu, Seinäjoen Moottorikerho kutsui Jappi-Ukot Routakallion radalle syyskuun 26 päivänä. Kaikkialla Suomea oli hyvä sää, vain Routakallion yllä oli sadepilviä. Paikalle oli tullut seitsemän ajajaa. Tunnin odottelun jälkeen pari kuskia lähti kotiin, kun muut jäivät odottelemaan sateen loppumista. Ja niin sade loppuikin ja sitkeimmät pääsivät ajamaan, tosin aika liukkaalla radalla. 

 

Kauden viimeinen tapahtuma oli ajokauden päätösjuhla, joka tällä kertaa järjestettiin Hotelli Mesikämmenessä Ähtärissä lauantaina marraskuun 28 päivänä. Paikalle oli saapunut 16 henkilöä, joista neljä naista ja yksi lapsi. Saunottiin, uitiin, nautittiin maukkaasta illallisesta ja lopuksi kokoonnuimme omaan kokouskabinettiin keskustelemaan speedwaystä ja tietenkin erityisesti veteraanispeedwaystä ja siitä, mitä kaikkea voisimme tehdä paremmin ensi kautena. Markku Weckman toivoi että saisimme ajaa kunnon ritsastartteja, sekä esitti ajatuksen, että Jappi-Ukot ajaisivat speedwayn kansallisten liigakisojen yhteydessä oman kisansa silloin, kun liigakisa ajetaan viikonloppuna. Niitä olisi arviolta neljä. Ajatus herätti monta kysymystä, mutta vastaukset olivat vähissä. Siksi päätimme, että Harry ottaa yhteyttä SML:ään, toimitusjohtaja Kurt Ljungqvistiin kysymyksellä miten liitto suhtautuisi asiaan.

Viikonloppupaketti sisälsi myös vapaalipun Ähtärin eläinpuistoon, jota osa porukasta käytti hyväkseen sunnuntaina. Eläinpuistoon oli hiljattain saatu erittäin uhanalisia eläimiä Himalajan bambumetsistä 2000-4800 metrin korkeudessa, nimittäin Härkägemssi eli Takiini, sekä Pikkupanda eli Kultapanda. Niistä on kuvat kuvagalleriassa.

 

Takaisin historiikin alkuun